Slumpad post: Ännu ett arbetsbord klart!
Translate! | Prenumerera! | Kontrollpanel | Logga in 
 

Koll på lite saker

| 2020-08-03 kl 08:06 (2020-08-03, 8:06 GMT +1) | 0

Jag är ju lite av ett kontrollfreak. Det vet jag. Gillar känslan av att slippa ha saker i huvudet, att veta var jag ska göra av tankar som kommer. Tänkte lista lite hur jag gör med olika saker.

  • Inköp av mat. Jag är rätt bra på att notera när något håller på att ta slut, och försöker fostra övriga i familjen samma sak. Jag ansvarar för att handla det vi äter. I väldigt många år har vi haft en inköpslista på kylskåpet och där skriver man upp det man vill ska köpas. Om det dyker upp något på den som inte kan köpas på typ Mathem eller Hemköp så för jag över det till en lista för köp som jag har i Trello. Vet flera som har digitala inköpslistor men det funkar inte för oss. Vi har testat någon gång men då glömmer vi bort. Mycket bättre att den finns på kylskåpet med en penna bredvid så man direkt kan skriva upp.
  • Dag och tid finns. Allt sånt finns i kalendern. Insåg att jag haft Google Calendar i 10 år (maj) och senaste 5 åren eller så även på jobbet. För 9 år sen skrev jag ett inlägg om att det blir många kalendrar och det här nog ändrats till viss del – mest att vi har varsin för alla i familjen (inkl Raffe), och en gemensam. Sen är bemärkelsedagar väldigt rolig för då har man koll på när folk gift sig, fyller år, fått barn etc. Börjar dock bli lite dålig på att lägga in i den. Dagis-kalendern har bytts ut till skolkalendrar så vi enkelt kan se hur lång en skoldag är. Det är nog jag som mest råddar i detta. Skriver in hemleveranser, lediga dagar etc.
  • Körde bujo ett tag för vissa saker men när coronapandemin slog till tappade jag det fokuset och har istället lagt mer tid på att förbättra i Trello kring saker som inte har fast datum utan mer är kopplat till andra saker (månad – start/slut, vecka, en viss månad, ny termin, årsskifte etc). Så jag har ett mallkort för veckogrejer och även månadsgrejer. Det rör både grejer som ska planeras och saker som behöver göras. En del har tidigare funnits i kalendern. Mycket najs rutin som dessutom är enkel att förbättra genom att uppdatera mallen.
  • Rabatter har jag börjat lägga in i en kolumn i Trello och sätta slutdatum om det finns. Då vet jag att jag kan gå dit och kolla innan jag handlar någonstans. Där har jag även medlemssajter där jag kan tänkas få rabatt via (villaägarna, motormännen, benify etc).
  • Leveranser eller andra saker jag väntar på har fått ett eget kort i min pågåendekolumn. Där lägger jag in beställningar jag gjort, även när jag mejlat något företag om någonting så har jag koll och kan släppa pucken.
  • Pågående planering har jag precis skapat då jag insåg att jag känner några som fyller jämt i höst och det vill jag uppmärksamma på något sätt – gärna med någon annan. Så återigen för att kunna släppa det så är det väldigt skönt att ha det uppskrivet.

Väldigt mycket av detta handlar om att låta hjärnan få vila. Hitta rutiner som funkar, som jag kommer ihåg. När jag vet att jag kan lita på mitt system så släpper hjärnan det och anser det vara klart (då släpper hjärnan enklare saker) och jag kan fokusera på annat.

Detta är vad jag gör privat. Jobbmässigt jobbar jag på att hitta ett system som funkar vilket är en större utmaning då tempot är extremt högt, och vi är flera inblandade, vi har flera olika kanaler etc.Kommentera