Slumpad post: Svårt att fokusera
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Valpkurs – del 2

| 2018-06-07, 13:39

Igår var det dags för andra lektionen i valpkursen. Vi styrde kosan söderut mot Haninge och Raffe var som vanligt rätt spak när vi närmade oss bilen. Väl framme blev han dock glad – trodde väl han skulle få hälsa på massa hundar. En hund kunde inte och en kom lite senare så vi och två hundar till var där när vi började. Raffe var fullt upptagen med att sniffa (äta?) på hästbajs (vi håller till på en ridskola) och när lektionen började insåg han att han missat de andra hundarna och blev helt till sig.

Så vi inledde med att prata om hur man kan hantera sånt beteende. “Skvallerträning” ska vi träna på nu. Att belöna Raffe när han ser en hund tex, men före han börjar skälla. Då börjar han koppla ihop hundmöte med att få belöning av oss.

Vi pratade om kontakt (till skillnad från förbud och tillåt som förra gången) med fokus på spontankontakt. Detta kan man belöna när man är ute på promenad och hunden spontant tar kontakt. Sen gick vi igenom några sätt att träna detta på. De går ut på att man visar godis, valpen söker ögonkontakt och får godiset.

  1. Man gömmer godiset bakom ryggen (i handen man visade för hunden)
  2. Man sträcker ut armen rakt ut och belönar sen från andra handen vid ögonkontakt
  3. Man lägger godiset på marken och säger varsågod vid ögonkontakt
  4. Man håller armen rakt ner vid sidan

Sen pratade vi om följsamhet och började med koppelgång. Allmänt så vill man vid koppelgående sänka aktivitetsnivån och det gör man via regler. Så två regler

  1. Inte gå sicksack utan man ska bestämma vilken sida hunden går på och där får den hålla sig. Sen kan man med fördel byta sida då och då såklart.
  2. Många riktningsbyten så att man själv går som i en serpentingång för att hunden ska lära sig att följa

Andra delen är fotgående, att på signal gå nära tills avslutningssignal – gäller kortare sträckor och inte hela promenader, tex när man går över en väg, eller där det är väldigt mycket folk.

Här är det tre delar; var nära, ha kontakt, var följsam.

Vi fick träna detta genom att backa och hunden följde efter (visa godis, upp med godishanden på bröstet, och backa). När det går att göra detta rakt lägger man på riktning och tempoväxling.

Vi avslutade med att prata om hantering, och statyleken som hon visade. Vi utgick från ryggsäcken och det var tre delar. Hela tiden belöna när hunden är blixtstilla, annars inget.

  • Öron
    Mål: Att kunna veckla upp, torka ur och hunden sitter blixtstilla hela tiden.
    Steg: 1. Rör örat först kort, 2. sen längre, 3. veckla upp och 4. torka ur
  • Mun
    Mål: Att kunna göra tandvisning, öppna/stänga munnen och visa sidan.
    Steg: 1. Hand under hakan, 2. hålla munnen kort, 3. sen längre, 4. håll med två händer kort, 5. sen längre, 6. gör tandvisning, 7. kolla mungiporna (här kan man borsta tänderna).
  • Tass
    Mål: Att kunna klippa klorna och känna igenom tassarna
    Steg: 1. hålla tassen (se till att det är du som avslutar genom att sätta ner tassen), 2. krama om tassen, 3. pilla på tår och klor. När detta funkar kan man göra samma steg och ha klotången vid sidan, sen klippa i luften och så småningom börja klippa en klo och lite klipp i luften tills det går att klippa utan oro.

Man gör dessa i ryggsäcken själv. Nästa steg är att göra det bredvid sig själv, själv för att fortsätta bredvid med att någon annan pillar och man själv belönar. Sista steget är att göra detta på rygg och det är verkligen en trygghetsövning.

Har säkert missuppfattat något så vi får se hur det går att öva under veckan.



Kommentera