Slumpad post: Sprängskiss igen
Translate! | Prenumerera! | Kontrollpanel | Logga in 
 

Läslust

| 2018-06-04 kl 08:51 (2018-06-04, 8:51 GMT +1) | 0

Läsning är ett kärt ämne för mig. Jag har under åren som förälder funderat massor på det. När lär man sig läsa? Hur gör man? Ska man belöna? Ska man tvinga? Ska man tjata? Och så vidare i all evighet.

Jag följer sen ett tag tillbaka en av de tidigare läsambassadörerna i Sverige, Anne-Marie Körling och hon verkar så full av häftiga, vettiga tankar och idéer. Här kommer hennes sommarbrev som är fyllt av kloka tankar!

Bästa föräldrar!

Under sommarlovet ska man vara ledig från allt skolarbete. Att läsa är inte ett skolarbete. Det är att resa med en enkel biljett till ett äventyr bortom tid och rum.

Kanske en returbiljett till barndomen. Eller att läsa för att utvidga sin vänskapskrets.

Och för att ha roligt.

Nyss läste jag Astrid Lindgrens novell om den stora tjuren Adam Engelbrekt för några elever. Den tog mindre än en kvart att läsa och väckte många tankar hos eleverna. Den annars så snälla tjuren hade en dag ett humör som inte gick att känna igen. Sagan slutade i harmoni och lättnad.

– Också som människa kan man känna sig lite si och så och det gäller ju också för oss människor, sa en elev.

Det blev ett fint samtal om att få vara arg, ledsen, glad och lycklig. Någon dag senare var en elev riktigt arg och kände sig precis lika arg som Adam Engelbrekt. Det blev så mycket enklare för eleven att berätta om känslorna när de gick att förklara med bokens hjälp och därigenom också berätta om det som kändes inne i eleven.

Vad böckerna kan ge oss var och en har vi ingen aning om. Men ord, känslor, äventyr och något nytt för hjärnan att känna och för hjärtat att slå för – det ger böckernas innehåll

oss. Och bilderboken, den ska vi återupptäcka med både våra små och stora barn för de kan liknas vid poesi och locka som en film. En bilderbok berättar. Vi kan sätta orden till bilderna och läsa vad författaren skrev. Vi drivs att titta och läsa vidare.

Så hur får vi våra barn att läsa? Mitt råd är att sluta tjata om läsningen. Det tråkar ju bara ut det som vi säger är så roligt. Servera hellre böcker till frukost, sätt på någon radioföljetong och berätta om det du själv läser. Berätta om de frågorna du ställer dig när du läser, högläs ett stycke som du tycker om eller som du grubblar kring. Berätta att du nästan känner lukterna som författarna beskriver. Läs tidningsartikeln och berätta att det är den du läser ur mobilen eller paddan. Läs matrecepten högt när du bakar eller när du försöker följa en beskrivning hur man ska göra. Läs ord i mataffären. Bli förvånad över att något man kan äta har fått namnet ”silverlök” och undra högt hur ordet kan smaka. Då sätter ni sprätt på orden. Ordförrådet är viktigt. Stanna upp vid ord ni hör, läser eller blir nyfikna på. Långa ord är härliga att vricka tungan till. Rim och ramsor är härligt lekfulla. Sånger är ord med musik. Tralla gärna och ofta. Uppmärksamma och var nyfiken på ord. Nyfikenhet smittar. Och gott om ord kan fyllas på ordförrådet under sommaren.

Minns att röster, tonfall, närhet och gemenskap kommer när ni tillsammans öppnar äventyren som finns i böckerna. Upptäck varandra och läs er rika på ord, innehåll och var i nuet och den gemenskap som boken låter er uppleva.

Hej HOPP!

Anne-Marie Körling, lärare, författare och tidigare Sveriges läsambassadör.Kommentera