English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Flexibla arbetslivet

| 2016-10-02, 8:37

Jag älskar min frihet på jobbet. Hur jag kan lägga upp mina dagar väldigt fritt tillsammans med de kunder jag jobbar med. Jag är väldigt noggrann och håller reda på antal timmar jag jobbar oavsett när. Precis lika noggrant håller jag reda på om jag tar långlunch, eller gör andra saker på “vanlig” arbetstid. De senaste åren har jag blivit väldigt bra på att inte tänka att jag ska göra jobbsaker på helgen, det är ett bra sätt att få en paus. I övrigt har jag inga problem med att jobba en timme på kvällen ibland.

Givetvis kunde jag då inte låta bli att göra det här testet hos Jusek. Vissa frågor tyckte jag var svåra att svara på för inget passade riktigt in på mitt jobb som konsult. Sen var det en hel del frågor som rör mejl och för att vara riktigt ärlig så är mejl såklart en viktig kanal men det finns andra som är viktigare (hipchat, slack, hangout) vilket inte riktigt visar sig i enkäten som bara handlar om mejl.

b-min

Du är i grunden Integrerare, men jobbar ibland även som Segmenterare. Du har en strategi för hur du vill jobba, men lyckas inte alltid hålla dig till den.

Du som är Integrerare trivs med att ha flytande gränser mellan arbete och privatliv, men dina svar visar att du ibland jobbar som Segmenterare, trots att du föredrar ett annat arbetssätt.

Som Integrerare vill du utföra ditt arbete såväl på kontorstid som på kvällar och helger. För dig är det helt okej att vara tillgänglig på fritiden, även om jobbfrågorna kan avbryta umgänget med vänner och familj.

Du läser och besvarar jobbmejl även utanför ordinarie arbetstid – på resan till och från jobbet, på kvällstid, på semestern. Ja, att kolla jobbmejl är ofta det sista du gör innan du somnar och bland det första du gör på morgonen.

För dig som blandar arbetssätt finns en risk att du inte alltid är nöjd med din arbetssituation. Fundera på hur du kan bli mer flexibel i ditt arbete och vilka ramar din organisation sätter för detta. Du kanske vill ha större möjligheter att jobba hemifrån.

Men även Integrerare behöver vila. Att arbeta flexibelt ska ju inte betyda att arbeta jämt. Var uppmärksam på signalerna från kropp och själ. Var noga med att sätta egna gränser och kommunicera dem till ledning och arbetskamrater.

Diskutera dina tankar med din chef och dina kollegor och ta gärna hjälp av Juseks checklista för ett hälsosamt flexibelt arbetsliv. Om dina önskemål inte går att förverkliga kanske det till och med kan vara dags att tänka på nästa steg i karriären.

Hur gör du?



Kommentera