Slumpad post: Tidsvalvet
Translate! | Prenumerera! | Kontrollpanel | Logga in 
 

Juul, Jesper: Ge plats för familjen

| 2011-10-28 kl 10:05 (2011-10-28, 10:05 GMT +2) |

…utveckla dina viktigaste relationer. Ännu en bok av Jesper Juul, denna gång tillsammans med Monica Øien. I början reagerade jag starkt på sättet boken är skriven. I intervjuform typ. Monica ställer frågor som Jesper sen målar ut svaren på. Nja, skeptisk. Jag måste dock erkänna att formatet växte och kändes riktigt bra till slut.

Har öronmärkt mer än 10 sidor och det är inte något jag gör ofta, men här stod det så många vettiga och kloka saker. En bok man måste låta ta lite tid att läsa tror jag, få  fundera lite på vad det är de säger egentligen och sen bilda sig en egen uppfattning kring det hela.

Jag håller inte med om exakt allt Jesper säger men jag gillar hans grundinställning och jag tycker jag får mycket att fundera vidare på. Fick en ny syn på det här med konsekvens. Det är inte en konsekvens att man inte får glass efter maten om man inte äter upp, det är ett straff. Det är däremot en konsekvens att man fryser om man inte tar på sig en jacka när man går ut på vintern.

Genom hela boken lyfter man fram olika citat och det kan jag se som lite störande för de avbryter flytet och jag undrar hela tiden om det är text jag redan läst eller text som kommer längre fram. Nu när jag bläddrar tillbaka i boken gillar jag dem dock. De gör att jag kommer ihåg vad det handlat om.

Det är viktigt att tillbringa tid tillsammans. Familjen och förhållandet mellan vuxna och barn är viktigare än jobbet och fritidsaktiviteterna. Det är samspelet och kommunikationen i familjen som lägger grunden till vilka vi blir som människor.

De säger så mycket klokt i boken att jag nog måste läsa om den i framtiden. För den här boken handlar inte alls mycket om riktigt små barn utan mer om större barn och det känns att det här med kommunikation blir viktigare ju äldre barnen blir. Hur pratar man med dem? Hur får man en bra relation med dem i framtiden?

Det här är en bok jag vill ha kvar och läsa igen.Kommentera