Slumpad post: Föräldramöte
Translate! | Prenumerera! | Kontrollpanel | Logga in 
 

Uppdatera Dreamboxen

| 2010-12-31 kl 22:34 (2010-12-31, 22:34 GMT +2) | 0

Idag tänkte jag förgylla kvällen med att uppdatera mjukvaran i vår digitalbox. Vi har en Dreambox 600PVR som kör Linux i botten, och själva styrprogrammet heter Gemini. En fantastisk liten apparat när allt fungerar, men ibland kan det vara en utmaning att konfigurera den. Jag hade 4.60, men har sett att version 4.70 kom för något halvår sen och man vill ju ha senaste…

Jag inledde det hela med att göra en backup. Det finns färdiga script för detta och backupen hamnar på hårddisken. Jag följde mina egna anvisningar för uppgraderingen – det händer så sällan att jag glömmer mellan varven. När jag uppdaterat boxen insåg jag att backupkatalogen raderats under uppgraderingen, så det vara bara att börja med kanalsökning och lite konfiguration igen. Det är inte så mycket att konfigurera så jag tänkte att det tar väl inte så lång tid. Så fel man kan ha…

Sista steget i konfigurationen skulle emulator och kortserver installeras – de program som gör att kodade kanaler avkodas. Även här fick jag konsultera mina egna anvisningar, men när jag var klar funkade det inte.

Nu började den stora felsökningen. Googlingar, tester och svordomar avlöste varann. När jag läst i ett antal forum, och testat en massa ändringar började det gå upp för mig att kortserver och emulator kanske inte var konfigurerade att passa tillsammans. Ganska konstigt iofs eftersom de är helt beroende av varandra, men eftersom Dreambox är en produkt för entusiaster är det kanske smällar man får ta.

Ytterligare efterforskning gav att vissa parametrar i konfigurationen för kortservern hörde ihop med andra parametrar i emulatorn och när jag tillslut pusslat ihop dessa började avkodningen att fungera igen.

Jag är helt säker på att jag gjort detta förut, men kommer inte alls ihåg vad och hur. Denna gången har jag dock skrivit ner exakt vad jag gjorde för framtida felsökning. Jag uppdaterade också mina egna anvisningar för att kanske bespara någon annan samma bekymmer… Gott nytt år!3 kommentarer to “Uppdatera Dreamboxen”

 1. Sue skriver:

  Kvällen och kvällen. Det hela började vid lunchtid 😛

 2. John skriver:

  Idag gjorde jag backup (och kopierade till en extern hårddisk). Jag kollade också vad backupfilen innehöll för att se om det verkligen hade hjälpt mig. Det visade sig att om jag haft tillgång till backupen hade jag sluppit allt jobb (även kanalsökningen). 😯

 3. Ja skriver:

  gammal tråd men chansar då jag stångar mig blodig mot min dm600pvr…
  och är å väg att ge upp…
  Mina kunskaper om Linux/dreambox ligger på låg nivå..

  Jag har en dm600pvr som sagt.. eller rättare sagt 2 nu..
  Den ena fungerade bra tills åskan slog ut den..
  Lan gick åt fanders…
  Alltså kan jag inte komma åt min gamla box via nätverket.
  Jag har tagit en backup via flashwizard på den gamla 2012..
  Bra tänkte jag och ska köra in den i min ”nya”.. men se det går inte. av någon anledning så får jag över backupen men sen står boxen bara och ”glor”.. efter 30 minuter får man nog och drar ut sladeen och sen får man inte igång boxen..

  Jag införskaffade en nollmodemskabel och flashade över en open pli.. så nu är den igång igen..
  Har gjort detta 3-4 ggr med samma resultat..

  Eftersom jag har min gamla box kvar med alla inställningar så tänkte jag att då tar jag en backup på den via nollmodemskabeln och kör in i den ”nya” via nollmodemskabel.. lättare sagt än gjort..

  Hittade instruktioner om att det går att göra med ett program som heter dreamup..
  på instruktionerna finns en jättefin och bra knapp som heter ”backup” men när jag kör dreamup, och jag har nog gått igenom alla versioner nu så FINNS INGEN SÅDAN BACKUP KNAPP..!?

  Summan..
  Jag har en backupfil som jag inte verka mig kunna använda (flash wizard)
  Jag har gamla boxen med alla inställningar med image nätverk och Ngrab mm inställt och klart. Men kan inte ta något fullständig backup på den eftersom nätverksingången är utslagen..

  Några förslag på Vad jag gör !?

  Mvh
  Jonas

Kommentera