Surdeg

Vi har bakat en del bröd sen vi fick assistenten, men hittills bara med jäst. Igår påbörjade jag min första surdeg. Surdegen tar några dagar att göra och ersätter jästen samt får brödet att smaka mer (och förhoppningsvis bättre).
Under själva tillverkningsprocessen får man ”mata” surdegen med mjöl – lite grann varje dag. Imorgon är det förmodligen dags att använda den till ett brödbak.
Hehe…mata degen med mjöl…
Visst låter det roligt. Bara det gör det värt allt arbete… 🙂
På tal om det förresten är det nog dags att mata den nu!
Koolt! Det är så gott med surdegsbröd. Har dock inte kommit så långt i min egen utveckling att jag vågat mig på det. Kanske den inslagna vägen med hemgjord müsli leder i rätt riktning?
Ja, eller så kan man skjuta upp något väldigt länge. Det leder ofta till en surdeg… 😛
Recept?
Mäkta imponerad.
Lova berätta hur det går.
Indeed! Igår kväll användes surdegen till ett franskt lantbröd. Det smakade ypperligt.
Surdeg
– 3 dl rågsikt
– 3 dl vatten
– 25 g jäst (används för att snabba upp processen lite)
Bröd
– 7 dl vatten
– 1 400 g rågsikt
– 0,5 dl matolja
– 1 msk salt
Blanda, knåda och jäs i 1 timme. Forma bröd och jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i 45 minuter i 200 grader i undre delen av ugnen.
Bon apetit!
Då har jag redan många surdegar.. Men ingen som smakar gott efter 30 minuter i ugnen…
Jag kan publicera receptet på hembloggen när jag kommer hem.
Ah, strålande!!
Att du ska publicera receptet – inte att du har många surdegar givetvis 😳
Mailade det istället… Gjorde mig av med en idag, (deg) förde över bananer till ditt konto.
😳
Insåg ordvitsen försent. Gjorde mig av med lite deg idag. Hoppas den inte var sur när den hamnade på kontot.. För den var lite sur innan den lämnade.
😳 igen
Surt…
O nu är det min tur att föra över till dig